Harrastuskoirajaosto

Harrastuskoirajaostolle kuuluu tokoon, agilityyn, vepeen, vinttikoirakilpailuihin ym. liittyvät asiat

Afgaanin vinttikoira

Puheenjohtaja:

Pia Takkunen ( RALLYTOKO ja TOKO)
sähköposti: pia.takkunen@gmail.com

Jäsenet:

Lea Pelkonen (VINTTIKOIRA vastaava, hallituksen edustaja)
sähköposti: lea.pelkonen@gmail.com
  • Minna Honkanen(Vepe)
    Kati Jönhede(Nose)


Englannin setteri


Rallytoko

Rallytoko on laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Siinä tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan.

Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkyltistä. Kylttejä on radalla 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.

Koira putki

Rally-tokossa on neljä luokkaa: alokas- (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES). Koirakon saavutettua luokassaan kolme vähintään 70 pisteen hyväksyttyä tulosta, on sen siirryttävä seuraavaan tasoluokkaan. Hyväksytty tulos on vähintään 70 pistettä maksimipisteiden ollessa kaikissa luokissa 100 p. Pistevähennyksiä tuomitaan paitsi väärin suoritetuista liikkeistä myös esimerkiksi taluttimen kiristymisestä, liiallisesta vinoudesta, haluttomuudesta ja hitaudesta, nuuskuttelusta, kyltteihin tai houkutukseen koskemisesta tai liian kovasta komentamisesta. Kehuminen sen sijaan on sallittua ja jopa toivottavaa koko suorituksen ajan!

Rally-tokon on lajina tarkoitus sopia kaikille ihmisille ja kaikille koiraroduille ja sitä voi harrastaa myös pyörätuolilla liikkuen. Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastetta tavoitteellisemmillekin ohjaajille ja kouluttajille. Laji sopii myös mainiosti yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, iloiseen temppujen opettamiseen ja aktivointiin.

Koira: Foolproof Mad as a Hatter "Armas". Ohjaaja Jonna Pekkarinen. Piirinmestari -22 RallyToko

Agility

Agility on ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva liikuntamuoto, joka sopii kaiken ikäisille ihmisille.Laji on tullut suomeen vuonna 1986. Ensimmäiset kilpailut järjestettiin suomessa vuonna 1987. Agility on koirien esteratakilpailu, joka kehitettiin alun perin näytöslajiksi Englannissa 1970-luvulla. Ratatyyppejä on kaksi erilaista: hyppyrata ja agilityrata. Esteitä radalla on 15–22. Kilpailuissa koirat jaetaan viiteen kokoluokkaan säkäkorkeuden perusteella (pikkuminit, minit, medit, pikkumaksit ja maksit) Myös tasoluokkia on kolme. Kolmosluokasta voi saada sertejä, joilla tulee agility- ja/tai hyppyvalioksi.

Agility lapinkoira

Kilpailemisen voi aloittaa aikaisintaan, kun koira on 18 kuukauden ja 1 päivän ikäinen. Koiran tulee olla tunnistusmerkitty ja rokotettu Kennelliiton sääntöjen mukaisesti. Suomessa agilitya harrastaa noin 13 000 ihmistä. Lajiin voit tutustua Suomen Agilityliiton sivuilta!

TOKO

TOKO on laji, jonka tarkoituksena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä ohjaajalle koiran käsittelytaitoja. TOKO:ssa eli tottelevaisuuskokeessa testataan koulutuksen tasoa eli koiran ja ohjaajan yhteistyötä ja koiralle opetettujen liikkeiden hallintaa. TOKO-koulutuksen avulla on tarkoitus tarjota koirakoille harrastusmahdollisuus ja saada tietoa koirien oppimiskyvystä. TOKO:n koulutustoiminta käynnistettiin aikoinaan, koska haluttiin tarjota seura- ja kääpiökoiraryhmiille aktiivista toimintaa. Tavoitteena oli yhteiskuntakelpoisia koiria ja lisää harrastusmahdollisuuksia em. ryhmille. Tottelevaisuuskoulutus toimii hyvin pohjana arkeen ja muiden lajien harrastamiseen. TOKO:ssa kisataan neljässä eri luokassa: alokas- (ALO), avoimessa (AVO), voittaja- (VOI) ja erikoisvoittajaluokassa (EVL). Tottelevaisuuskokeessa jokaisessa luokassa suoritetaan koirille luoksepäästävyys, koirakoiden yhteisliike ja sääntöjen mukaiset luokkaan kuuluvat liikkeet yksilösuorituksena. Tottelevaisuuskokeessa liikkeet suoritetaan määrätyssä järjestyksessä liikkeenohjaajan ohjeistamana. Kisaamisen voi koirakko aloittaa koiran ollessa 10kk iässä ja erikoisvoittajaluokassa 15 kk iässä.  

VEPE

Lajiesittely allaolevassa linkissä
VEPE-esittely